Stadsdeelwethouder Robert Barker (Haagse Hout) heeft in het MN-gebouw aan de Prinses Beatrixlaan een expositie geopend over het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout in 1945. De tentoonstelling 'De herinnering blijft' is te bezoeken tot en met 15 mei, op werkdagen van 08.00 tot 18.30 uur.
Op 3 maart 1945 bombardeerden de geallieerden per ongeluk de wijk Bezuidenhout, die zwaar getroffen werd, terwijl hun doel de V2-raketinstallaties in het Haagse Bos waren. “Het was de vernietiging van een levendige en actieve wijk”, aldus Lia van den Broek, vrijwilligster bij de stichting en initiatiefneemster van de tentoonstelling. De expositie werd eerder al gepresenteerd bij de 75-jarige herdenking in 2020, maar door de coronamaatregelen was deze toen voor velen niet toegankelijk. Bij haar afscheid als voorzitter van de stichting in 2021 vroeg Van den Broek het bestuur om de tentoonstelling bij het 80-jarig jubileum opnieuw te tonen.
De expositie bestaat uit panelen die het verhaal van de wijk en haar bewoners vertellen, met bijzondere aandacht voor de dramatische gebeurtenissen van 3 maart 1945 en de jaren erna. Verhalen van ooggetuigen en bewoners bieden persoonlijke inzichten in het leed en de impact van de oorlog. "Mensen zwijgen vaak lang over wat ze hebben meegemaakt”, legt Van den Broek uit. “Door deze verhalen te delen, wordt het verleden levend gehouden en kunnen we samen herinneringen ophalen."
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Robert Barker (Bluesky).
Herdenkingsbijeenkomst
Naast de informatieve panelen zijn in de tentoonstelling ook bijzondere objecten te zien, zoals een telefoonboek uit 1943, voedselbonnen en een unieke lamp die onder het puin vandaan werd gehaald. De expositie is gratis toegankelijk en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor kinderen is een speciale quiz samengesteld.
De jaarlijkse herdenking van het bombardement op Bezuidenhout is dit jaar op zondag 2 maart. Vanaf 09.30 uur zijn mensen welkom voor een herdenkingsbijeenkomst in de Christus Triumfatorkerk. Om 13.00 uur is er een ceremonie bij het Juliana van Stolbergmonument, met toespraken van burgemeester Jan van Zanen en schrijfster Jasmijn Derckx.